Begrepet hypertekst kan spores helt tilbake til 1700 tallet i form av den tids matematikere som forestilte seg geometri med flere dimensjoner. I nyere tid er det Theodore H. Nelson som har det første og mest kjente forklaringen på begrepet HYPERTEKST. Han brukte begrepet i sammenheng med å betegne ikke-lineær tekst som igjen tilater leseren å gjøre valg.
Roland Barthes og Michael Foucalt:
For Barthes var den ideelle teksten noe han kalte for computer text. Det vil si tekst av blokker av ord forbundet med elektroniske linker og nettverk.
Den samme oppfattningen hadde Foucalt i sin bok/artikkel.I en bok vil det finnes referanser til andre bøker og tekster også kalt node innenfor et nettverk.
VI kan si at de to filosofene var forut for sin tid. De hadde samme oppfattning om tekst i form av nettverk og linker. Teorien var til stede, de trengte bare et verktøy for å sette ideene ut i livet. Derfor kom datamaskinen.
Intertekstualitet i en tekst:
Teksten står alltid i relasjon til andre tekster Man henviser til tidligere bøker eller forfattere som har skrevet om temaet som det skrives i primærteksten. Linkene fører oss til andre forfattere og bøker som kan gi oss mer informasjon eller støtte opp under et argument. Vi kan gå til andre tekster for å forstå mer av den teksten vi leser, eventuelt kilder og hvilken betydning en annen tekst har hatt for vår opprinnelige tekst.
Hypertekstens konsekvenser:
Med hyperteksten får vi en ny dimensjon mellom leser og skriver. Leseren er ikke lenger passiv på grunn av skifte fra trykkteknologi(det vil si bok) til elektronisk hypertekst. Hvis vi er leser av en bok må vi enten akseptere eller avise teksten. Han snakker om at vi bare har friheten til å lese og ikke skrive med bøker. Derfor kan vi si at fokuset går mer over fra forfatter til leseren. Vi blir en mer aktiv leser når det kommer til hypertekst.
Skillet mellom trykket versjon og hypertekst:
Istedenfor å lese en bok som du ville gjort hvis du brukte den trykte versjonen bruker du nå datamaskinen. Ulempen ved å bruke pcen er at du ikke lenger får den mobiliteten som du fikk med boken. Det er vanskeligere å bruke pcen for å lese tekst enn boken. Men man får andre muligheter med pcen. En fordel vil være at man selv kan regulere skriftstørrelse og skrift på pcen, noe som kan gjøre det mer komfortabelt å lese. En annen fordel med hyperteksten er at man kan gjøre direkte notater i teksten samt man kan utheve viktige ting osv..
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Bra sagt dette, lærte hva intertekstualitet og hypertekst er.
SvarSlettDet du skriver om hypertekstens konsekvenser,at leseren opptrer som passiv når man leser en bok, ved at leseren kan akseptere eller avise teksten. Men har jeg ikke samme valget i forhold til hypertekst? En frihet til å velge?
SvarSlettAltså spørsmålet jeg stiller er kanskje egentlig hvorfor blir man en mer aktiv leser når det kommer tilhypertekst? Er ikke det opp til hver enkel om hvordan man opplever teksten uansett om det er en bok eller en elektronisk hypertekst..?